Piraatti Pulkkis

Vaasa edelläkävijänä

Vaasa on onnistunut keräämän tekniikan yritysten ja osaamisen keskittymän. Yliopisto ja ammattikorkeakoulu tarjoavat useiden eri alojen osaajia teollisuuden kehittämiseen ja käyttöön. Oivia esimerkkejä tästä on Wärtsilän uusin vähäpäästöinen dieselmoottori. Toivon mukaan Teslan Gigafactory rakennetaan Vaasaan, jolloin tässäkin yrityksessä ei päästäisi vain tuotannon vaan myös tuotekehityksen makuun ja vaasalainen osaaminen saisi jälleen näyttää kyntensä.

 

Vaasassa tulisi vain rohkeasti tavoitella edelläkävijän roolia ja asemaa. Ei vain tekniikassa ja yritysten kanssa, vaan yhteiskunnallisesti ja kaupunkina. Suomi on täynnä vaikeaa byrokratiaa, yhteiskunnallisia ongelmia sekä tuskallisen hidasta kehitystä. Muutosta ei tosin saa odottamalla hiljaa, josko muutos saapuisi itsekseen.

 

Hallituksen aloittama perustulokokeilu on innolla odotettu avaus, mutta mielestäni puutteellisesti toteutettu. Suomen viranomaisten, lainsäätäjien ja EU:n säätelemä rakentaminen ei välttämättä sovellu Suomeen sellaisenaan. Suomalainen päihdepolitiikka ei ratkaise ongelmia kuten pitäisi, vaan yksinkertaisilla muutoksilla voitaisiin ottaa askelia kohti parempaa ja terveempää huomista. Terveyden- ja sairaanhuollossa ongelmiin puututaan vasta jälkikäteen, toisinaan jopa liian myöhään.

 

Kaupungilla ei ole valtaa itse tehdä tällaisen mittakaavan muutoksia, mutta vain keskustelemalla ja omat ajatukset esiin tuomalla voi saada toiveensa läpi. Kunnanvaltuustoakaan ylemmällä tasolla ei tehdä päätöksiä silmät kiinni ja korvat peitettynä.


Vaasan kaupunkina tulisi yrittää löytää keinoja voida toimia esikuvana ja esimerkkinä muulle Suomelle. Vaasalaiset voivat vaatia muutosta, pyytää parempaa ja esittää ehdotuksia jopa Vaasan ulkopuolelle. Vaasan kaupunki voisi yrittää ehdottaa eduskunnalle koko Vaasan kattavaa perustulokokeilua. Miksei rakentamisessa tavoitella uusia ratkaisuja, joihin voitaisiin hakea poikkeuslupia ja parhaimmillaan saavuttaa parempia tuloksia kuin nykyiset raamit sallivat? Terveydenhuollossa voimme kaikki yrittää vaatia ja toivoa apua ongelmia ennaltaehkäisevään suuntaan. 

 

Haluan Vaasan olevan edelläkävijä. Vaasan tulisi tavoitella järkeviä ja tutkittuja ratkaisuja käyttöön jo ennen kuin ajatukset on pyöritetty kaikilla byrokratian tasoilla läpi. Tulevaisuuden Vaasa rakennetaan tänään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat