Piraatti Pulkkis

Sisäilmaongelmien tutkimus, julkistus ja korjaus

Vaasa, kuten useat muutkin kunnat, kärsivät julkisten tilojen sisäilmaongelmista. Ongelmat eivät tosin aina kunnolla näy, mikä on ymmärrettävää, sillä toistaiseksi ei ole ainakaan suuressa käytössä tehokasta tapaa mitata tehokkaasti ja edullisesti sisäilmaongelmia ja niiden aiheuttajia.

Puheita ongelmista kuullaan jatkuvasti, vaikka tutkimuksia tehdään ja niistä löytyy harvoin mitään. Kyse voi olla osittain harhauuloista, vaikka todennäköisesti ongelmia ei ole tutkittu riittävän syvältä. Pahimmat huhut kertovat, että vaikka ongelmia löytyisi, ne salataan. Tämä on tosin sellainen väite, jota on vaikea vahvistaa. Tässäkin avoimuus auttaisi, sillä näitä tutkimusten tietoja ei esitetä julkisesti missään.

Asioihin tulisi puuttua riittävällä vakavuudella, eikä  ole tehty. Ongelmien tunnistamiseen ja niihin puuttumiseen on nykyään tehokkaita tapoja, joita ei käytetä riittävästi. Mikäli minut valitaan valtuustoon, lähden ajamaan kaikkiin merkittävässä käytössä oleviin julkisiin tiloihin, kuten kouluihin ja päiväkoteihin, kunnollisia selvityksiä rakennusten tilasta. Pintapuoleisesti mittaamalla ja tarkastelemalla ei ehkä havaita ongelmia, mikäli ne ovat pinnan alla rakenteissa. Perinteinen "reikä seinään"-menetelmä antaisi kattavempia tuloksia.

Mikä tärkeintä, kaikki tulokset tulisi olla helposti saatavilla täysin julkisesti. Jopa nykyisten mittausten ja tutkimusten tulokset pitäisi olla helposti saatavilla. Ei ole kohtuutonta vaivaa kehittää Vaasan kaupungin sivuille selkeää ja helposti löydettävää listausta tuloksista - onko ongelmia vai ei.

Mikäli ongelmia ei ole, tietoja ei ole syytä jättää piiloon ja tutkimuksia tekemättä.

Mikäli ongelmia on, on erityisen tärkeää tutkia ja tuoda tiedot julki.

Sisäilmaongelmat ovat pahimmillaan vakavien ongelmien aiheuttaja, jotka sairastuttavat ihmisen loppuiäksi. Autoimmuunisairauksien riski kasvaa, mikäli lapsi on opiskellut homekoulussa. Esimerkiksi astman tai diabeteksen riski kohoaa mikäli opiskelee tai työskentelee tiloissa, joissa on sisäilmaonglemia. Lasten, nuorten ja aikuisten terveys on vaarassa mikäli ongelmia ei selvitetä kunnolla. Ihmisten sairastelu ja pahoinvointi heikentää elämänlaatua, heikentää työkykyä ja saattaa pahimmillaan viedä työkyvyn kokonaan. Kaikki tämä tulee aiheuttamaan kohtuuttomia kustannuksia sekä yksilöille, että yhteiskunnalle.

Vaikka joutuisimme tilanteeseen, jossa tiloista paljastuisi runsaasti ongelmia jotka tulee korjata, on pitkällä tähtäimellä kannattavaa puuttua näihin ongelmiin ajoissa. Näin näemme myös jos on todellista tarvetta kehittää kaikkea tulevaa rakentamista ja korjaustyöskentelyä välttyäksemme mahdollisilta ongelmilta jatkossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat